organisation

Hur du som hemmakock kan organisera ditt kök - 5 smarta tips

Hur du som hemmakock kan organisera ditt kök - 5 smarta tips
Ett kök är inte bara en plats där mat tillagas. Det är ofta hjärtat i hemmet, en plats för gemenskap, skapande och njutning. Som mamma och egenföretagare har jag ofta dagar där jag är stressad och har mycket brus runt omkring mig, så att ha ett organiserat hem och kök är grundläggande för att jag ska ha en stabil punkt i min vardag. Att hålla sitt kök organiserat kan verka som en utmaning, så här har jag samlat några smarta tips som kan göra det lättare.

1. Sortera efter funktion

Ett bra första steg är att sortera dina köksredskap och ingredienser efter funktion. Försök att gruppera objekt som används tillsammans, som kaffemaskinen och kaffebönorna, eller bakredskap och bak-ingredienser. På så sätt blir allt du behöver lätt att hitta när det är dags att laga mat eller baka. En bra idé kan vara att märka hyllorna där varje grupp hör hemma, så att du alltid vet var du ska ställa tillbaka saker när du är klar.

2. Använd utrymmet effektivt

Kök har ofta begränsat med utrymme, vilket gör det extra viktigt att använda varje centimeter effektivt. Se över dina skåp och lådor – kan de organiseras bättre? Ibland kan en enkel lösning som hyllinsatser eller lådseparatörer göra stor skillnad. Tänk även på att utnyttja ditt köks höjd, med hyllor och krokar på väggar och inuti skåp.

3. Transparenta förvaringslösningar

Att se exakt vad som finns i varje burk eller låda kan göra det lättare att hitta det du behöver. Genomskinliga förvaringslösningar är därför en utmärkt idé. Det kan vara glasburkar för torrvaror, plastlådor för kylvaror, eller till och med hängande genomskinliga fickor för mindre redskap.

4. Skapa ett system för att hålla ordning

Ett bra system för att hålla ordning kan göra kökslivet mycket lättare. Det kan vara så enkelt som att alltid ställa tillbaka saker på sin plats direkt efter användning, eller att ha specifika platser för specifika objekt. Jag gillar exempelvis att lägga mina kryddburkar i burkhållare inuti kryddlådan.

Om du har många liknande föremål, kan det hjälpa att ha etiketter på dem. Etiketter kan även vara ett roligt sätt att lägga till lite personlighet i ditt kök.

5. Regelbunden rensning

Att hålla köket rent och organiserat handlar inte bara om att hitta smarta förvaringslösningar – det handlar också om att rensa ut det du inte använder. Försök att regelbundet gå igenom ditt kök och ta bort gamla eller utgångna matvaror, och köksredskap du inte längre behöver. Det skapar mer plats för de saker du faktiskt använder och gillar. Om man är en naturlig städfreak är detta inget problem, men för vissa kan städning och rensning upplevas som jobbigt. Men jag kan lova att en extra timme av städning här och där kan göra en avgörande skillnad i hur ditt kök upplevs, du kommer tacka dig själv i efterhand.

Att organisera ditt kök behöver inte vara en överväldigande uppgift. Med dessa fem smarta tips kommer du snart att ha ett kök som är både funktionellt och trivsamt. Och kom ihåg, det viktigaste är att du trivs i ditt kök – det är trots allt hjärtat i ditt hem. Lycka till med din köksorganisation!

Med vänliga hälsningar,
Natasha

Läs nästa

Hur ett organiserat hem kan stärka ditt förhållande
Att organisera vackert av Reorganiserat

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.